Ziua Europei este sărbătorită în fiecare an la 9 mai.
În ziua de 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul de externe al Franței, propunea ca Franța și Germania să își plaseze producția de cărbune și oțel sub controlul unei autorități comune, astfel încât un nou război să fie evitat. S-au alăturat alte patru țări –Italia, Olanda, Belgia și Luxemburg. Cele șase țări au fondat Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (1951) și Comunitatea Economică Europeană (1957).
Succesul acestui proiect a atras și alte țări, astfel încât Uniunea Europeană, cum se numește din 1993, are astăzi 27 de state.
România s-a alăturat Uniunii Europene în 2007. România este beneficiar net al integrării europene care aduce bunăstare și stabilitate cetățenilor români.
România a primit 76,2 miliarde de euro, în timp ce a cotizat la bugetul Uniunii Europene cu 25,8 miliarde de euro. România înregistrează un sold pozitiv de 50,4 miliarde de euro, fonduri europene primite peste banii cu care a contribuit la bugetul UE.
România are acces liber la o piață de aproape 450 de milioane de locuitori, iar cetățenii și firmele românești beneficiază de libera circulație a forței de muncă, a serviciilor, a bunurilor și a capitalului.
Piaţa Unică este deschisă antreprenorilor români, care beneficiază de acces liber şi sprijin acordat prin finanţările europene.