Cu ceva timp în urmă, Direcția pentru Agricultură Județeană Giurgiu a realizat documentul denumit „Amenajament pastoral în comuna Greaca”, document pe baza căruia se pot închiria pășunile din comună. Aproximativ 104 hectare, conform acestui material, răspândite în cele trei sate componente: Zboiu, Puțu Greci și, desigur, Greaca. Numai că, ce să vezi…tocmai satul Greaca, cu cel mai mare efectiv de animale și cu cel mai mare număr de locuitori, are suprafața cea mai mică. Și aceea, conform unor surse, este mult redusă față de ceea ce apare în documente…
Totul a ieșit la iveală cu un an în urmă, când un fermier (poate cel mai puternic crescător de animale din localitate, cu peste o mie de capete – bovine și ovine), Traian Jinaru, cerea spre închiriere pașune din ceea ce deținea Primăria la acea vreme. I s-a părut suspectă graba cu care era îndemnat să semneze contractul de închiriere, precum și faptul că, în trei zile, trebuia să și achite 75% din valoarea contractului de închiriere. La o mică verificare a sa – personală – în teren, a avut unele surprize: o suprafață de aproape 20 de hectare din ceea ce trebuia să fie pășune pastorală, bine identificată, delimitată și descrisă (cu plantele ce cresc) era…arată și semănată. Cu grâu, din informațiile noastre. Mai mult, se pot observa, ici-colo, rămășițe ale plantelor ce odinioară constituiau pășunea pastorală din tarlaua 13, în suprafață de peste 20 de hectare!
![](https://evenimentgr.ro/wp-content/uploads/2022/02/DSC_0228-1024x682.jpg)
![](https://evenimentgr.ro/wp-content/uploads/2022/02/DSC_0229-1024x682.jpg)
O altă tarla, cu numărul 17, în suprafață de peste 16 hectare, aflată în apropierea unui lac de pescuit, i-a făcut, probabil, cu ochiul unui „investitor” căruia i-a fost încredințat lacul prin atribuire directă, dar și…bună bucată din pășunea pastorală. Văzându-se, probabil, „stăpân” pe terenul respectiv, investitorul a tăiat, fără milă, din malul respectiv, realizându-și – cel mai probabil – un loc de parcare, dar și un drum de acces de-a lungul lacului.
Hotărât, totuși, să beneficieze de un drept al celor peste o mie de capete pe care le deține, Traian Jinaru a făcut o nouă cerere către Primăria Comunei Greaca, în care cerea inclusiv înființarea unei comisii, din care să facă și el parte, pentru inventarierea și identificarea, în teren, a tuturor zonelor pastorale, întrucât își dorește închirierea acestora.
Cele două răspunsuri primite de la Primărie, ambele datate 15 februarie 2022, l-au nemulțumit pe fermierul din Greaca, în aceste condiții acesta cerându-ne ajutorul, pentru a face publică situația din comună.
Iată, mai jos, integral, cele două răspunsuri primite de la Primăria Greaca.
„Nr.448/15.02.2022
Urmare a cererii dumneavoastră înregistrată la Primăria Greaca cu nr. 448/25.01.2022 vă facem cunoscut că nu este nevoie de altă identificare a terenurilor pentru suprafața de 82 ha pășune, întrucât în amenajamentul pastoral sunt corect identificate și destinate terenurile.
Dumneavoastră aveți cunoștință despre amenajamentul pastoral deoarece v-a fost pus la dispoziție de instituția noastră”
„Nr. 809/15.02.2022
Referitor la cererea dumneavoastră înregistrată la Primăria comunei Greaca cu nr. 809/10.02.2022 vă comunicăm următoarele:
Cu adresele 250, 251 și 252 din 17 martie 2021 ați fost invitați la sediul Primăriei comunei Greaca în vederea încheierii unor contracte de închiriere teren categoria de folosință pajiști. Având în vedere că nu ați dat curs invitației am revenit cu alte adrese respectiv 1365 și 1366 din 29 martie 2021, prin care v-am invitat la Primăria Greaca în vederea încheierii contractelor de închiriere.
Pentru anul 2023 când se va demara procedura de închieriere a terenurilor proprietate privată a comunei Greaca veți fi anunțați”.
Astfel sună, sec, cele două răspunsuri care îl interesau în mod direct pe fermierul din Greaca. Faptul că a fost refuzat de primar pentru identificarea terenurilor, pentru a se convinge el, cu ochii lui, că nu va fi pus în fața faptului împlinit (lipsă suprafață sau suprafață cu destinație schimbată), i-a ridicat, din nou, o serie de semne de întrebare fermierului.
Pe de altă parte, reprezentanții publicației noastre au dorit o discuție și pe această temă cu primarul comunei Greaca, Florentin Mihai Surduleasa. Deși, inițial, acesta și-a manifestat deschidere pentru aceste discuții, stabilind ca în cursul săptămânii 14 -18 februarie să avem o întâlnire la sediul Primăriei, cu stabilirea unei date și ore certe la telefon, acest lucru nu a mai fost posibil, primarul Surduleasa alegând să nu mai răspundă la telefon.