15.2 C
Giurgiu
vineri,21 martie 2025
spot_img

Întâlnire operativă la Consiliul Județean Giurgiu, privind parteneriate pentru proiecte transfrontaliere comune

Vineri, 22 iulie, la sediul Consiliului Județean Giurgiu a avut loc o întâlnire operativă româno-bulgară, privind parteneriate pentru proiecte transfrontaliere comune.

Partea română a fost reprezentată de președintele CJ Giurgiu, Dumitru Beianu, de vicepreședintele Cristian Anculescu și de directori ai direcțiilor din subordinea CJ, angrenați sau posibil viitori parteneri în proiecte cu finanțare europeană. De cealaltă parte, delegația bulgară a fost alcătuită din reprezentanți ai Prefecturii Ruse, ai mai multor primării (majoritatea de pe malul Dunării), ai Universității Ruse, ai mai multor instituții de cultură din orașul vecin precum și ai centrului pentru IMM din Ruse.

Cuvântul de deschidere i-a aparținut președintelui CJ Giurgiu, Dumitru Beianu, care, printre altele, a precizat:

În administrație suntem plătiți să avem sentimente, dar mai ales să rezolvăm problemele ce apar. Îmi doresc în continuare același parcurs excelent de până acum, să continuăm lucrul împreună și vă asigur că aveți, în CJ Giurgiu, parteneri valoroși și puternici, iar în echipa de conducere, prieteni întotdeauna dispuși să discute cu dvs orice, fie despre proiect, fie despre dezvoltare. Astăzi ne-am întâlnit la o discuție operativă, în care putem pune întrebări, pentru a ști ce avem de făcut de acum înainte”, a declarat Dumitru Beianu.

Prin Asociația Euroregiunea Danubius Giurgiu – Ruse s-au derulat numeroase proiecte cu finanțare europeană, iar perioada următoare de programare (2021 – 2027), contextul actual internațional, post-pandemic, schimbările de pe piața de bunuri, lucrări și servicii, lansează în acest moment numeroase provocări ce pot fi abordate numai prin parteneriate solide, bazate pe necesitățile comune ce vor fi identificate.

Pe Programul Interreg VI-A România – Bulgaria, ale cărui ghiduri de finanțare urmează a fi lansate în curând, sunt deschise patru linii de finanțare.

  1. O Europă mai conectată – regiunea va fi conectată prin proiecte strategice, cu un ridicat impact transfrontalier și cu accent pe obiectivele Green Deal (Înțelegere verde – ZERO emisii de carbon la nivelul UE până în anul 2030)
  2. O Europă mai aproape de cetățeni – pornind de la nevoile din teritoriu, cu sprijinul actorilor locali relevanți, va fi dezvoltată și implementată o strategie teritorială integrată. Se vor identifica idei de promovare a turismului pentru a fi, ulterior, finanțate.
  3. O regiune integrată – o tranziție mai ecologică, cu emisii reduse de carbon, către o economie netă de zero carbon și o Europă rezistentă. Vor fi căutate proiecte mici, gândite pentru a răspunde cerințelor noi legate de secetă, incendii etc.
  4. O Europă mai socială și incluzivă – noutate absolută a programului, axă ce se adresează școlilor speciale și domeniului social. Deși în Ruse nu există școli speciale pentru copiii cu dizabilități (aceștia fiind deja incluși în școlile normale, în clase destinate lor sau chiar în clasele normale), partenerii bulgari au precizat că vor căuta soluții de colaborare transfrontalieră inclusiv în acest domeniu.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole