Situație aproape incredibilă la Giurgiu! Din cauza a 38 de potențiali beneficiari ai ajutorului de minimis pentru tomate, alte 1400 de persoane vor primi cu întârziere fondurile alocate.
Conform HG 148 cu modificările și completările ulterioare, am avut înscriși în Programul de Ajutor de Minimis pentru susținerea producției de tomate, în spații protejate, la nivelul județului Giurgiu, un număr de 1580 de beneficiari, dintre care 1164 sunt persoane fizice, 397 sunt PFA-uri, II-uri sau IV-uri, și 19 persoane juridice, de tipul SRL.
„La această dată, solicitanții care au înființat cultura de tomate, din documentele și evidențele pe care le avem, sunt 1566 de beneficiari, solicitanți. Au depus, și valorificat, conform documentelor, 1423 de potențiali beneficiari. Din datele deținute și din evidența pe care persoana responsabilă cu registrul unic pentru evidența și gestionarea beneficiarilor din programul de minimis avem, la această dată, un număr de 38 de beneficiari care, din punct de vedere administrativ și al verificărilor făcute, urmau să aducă documentele privind valorificarea. Aceste documente, potrivit prevederilor legale, se pot depune la Direcția pentru Agricultură Județeană Giurgiu, până la data de 31 august. Având în vedere însă că, până la această dată, și faptul că comercializarea legumelor (respectiv tomatelor) pentru a fi eligibile, era data de 1 iulie, inclusiv, apreciem că este o lipsă de interes privind depunerea într-un termen rezonabil, pentru a avea și noi timpul necesar să întocmim documentația, să putem face solicitarea și centralizarea sumelor la nivel de Direcție Agricolă și, ulterior, să transmitem și să solicităm sumele la Minister, pentru a putea apoi să facem viramentele către beneficiari.
Așteptând după acești 38 de beneficiari, nu putem finaliza documentația, chiar dacă era vorba despre doi sau trei, aceeași era situația, nu putem face situația finală, centralizatoare, care să ne permită solicitarea sumelor. Dacă nu vor veni până la 31 august cu documentele necesare, nu vor fi eligibili, rămânând doar cei 1423 care au adus tot ce trebuie. Însă, dacă am fi avut și acești beneficiari, am fi finalizat mai devreme centralizarea, și puteam solicita fondurile mai repede. E adevărat, termenul de 31 august este un termen rezonabil, dar pentru situațiile neprevăzute, când se justifică. Cei 38 trebuiau să vină deja cu documentele, mai ales că data limită de comercializare era 1 iulie; ori, 1 iulie a trecut demult, iată, suntem în 8 august, deci aveau timp…Acum, 1400 de oameni așteaptă după cei 38, și apreciem că nu este un lucru normal…Noi avem toată documentația verificată, întocmită, depindem doar de cei 38 care nu știm din ce motiv nu s-au prezentat, deși au fost anunțați, li s-a comunicat, cunosc și prevederile legale…Poate că totuși vor lua în seamă inclusiv acest apel, după toate celelalte apeluri ale noastre”, preciza directorul DAJ Giurgiu, Petra Ochișor.
Cei 38 de „întârziați” sunt din toate bazinele legumicole Valea Dragului, Gostinari, Băneasa, Colibași. Acum, nu se știe care ar fi motivul pentru care aceștia întârzie, dar cel mai probabil au așteptat fie o zi mai liberă, fie să se răcorească afară…Cert este că, dacă aveau un minimum (ca să nu spunem minimis) de bun simț, puteau să anunțe conducerea Direcției de faptul că vor depune documentele fix pe 31 august, pentru a putea fi, cumva, informați și cei peste 1400 de fermieri de bună credință care și-au depus în timp util documentația. Mai mult, spunea Petra Ochișor, DAJ a fost tot timpul alături de fermieri, le-a oferit tot sprijinul pentru a depune documentele. „Consider că nu trebuie să mergem prea departe, pe considerentul că așteptăm 31 august…Toată lumea are nevoie de acest ajutor, iar sumele sunt bine venite pentru beneficiari”, a mai spus directorul DAJ Giurgiu.
Data limită la care conducerea instituției poate depune documentația la Ministerul Agriculturii este 15 septembrie, urmând ca, după aceea, în funcție de alocarea fondurilor, să se facă și viramentele către beneficiari.