Miercuri, 10 noiembrie, s-au împlinit 103 ani de la eliberarea orașului Giurgiu de către armata franceză, mai exact de Armata Franceză a Dunării, condusă de generalul M.M. Berthlot. Ulterior, Giurgiu a fost decorat de Guvernul Franţei cu “Crucea de război”, fiind considerat oraş – erou. Decoraţia i-a fost înmânată în octombrie 1922, cu ocazia vizitei delegaţiei militare franceze ce fusese invitată la Serbările Încoronării. Totodată, ca un gest de recunoștință pentru sprijinul armatei franceze în eliberarea orașului nostru, autoritățile locale l-au numit pe Generalul Berthlot „Cetățean de Onoare” al orașului.
Pentru a marca acest eveniment, ambasadorul Republicii Franceze, Laurence Auer, însoțită de atașatul Apărării pe lângă Ambasada Republicii Franceze, col. Daniel Parpaillon, de reprezentanți ai mediului de afaceri francezi și de doi elevi ai Școlii Militare Saint Cyr, au vizitat, pentru câteva ore, municipiul Giurgiu.
Vizita oficială a debutat cu scurte întâlniri cu Prefectul Județului, Aneta Matei, precum și cu Președintele Consiliului Județean Giurgiu, Dumitru Beianu, întâlniri în cadrul cărora s-a discutat despre semnficația zilei de 10 noiembrie pentru ambele națiuni, precum și despre oportunitățile oferite de ambele părți în mediul economic.
Puțin după ora 11,00, delegația franceză a participat la o ședință solemnă în sala de consiliu a Consiliului Local, unde atât ambasadorul francez, Laurence Auer, cât și primarul municipiului, Adrian Anghelescu, au susținut scurte declarații.
„Dincolo de relațiile diplomatice și acțiunile protocolare, se materializează în școlile din orașul nostru, în care limba franceză se vorbește de mulți ani de zile, în relațiile de afaceri franco-române care se desfășoară sub cele mai bune auspicii și de asemenea pe etichetele produselor pe care le avem pe mesele noastre, plasând Franța printre primele trei furnizoare din România, dincolo de relațiile economice bilaterale care valorează peste 8,5 miliarde de euro în fiecare an”, declara primarul municipiului Adrian Anghelescu.
„Dedicăm această ceremonie după mai bine de un an de luptă împotriva pandemiei, personalului medical din Giurgiu. Cele două țări au înfruntat împreună această pandemie, și au continuat să își consolideze și intensifice relațiile bilaterale, prin deschiderea de noi domenii de cooperare bilaterală. În timp ce pregătim președinția UE în 2022, am luat decizia de a respecta angajamente importante internaționale. În numele delegației franceze, vă mulțumesc pentru onoarea de a ne fi alături astăzi, dar și pentru buna colaborare de până acum”, declarat și ambasadorul francez.
Au urmat apoi depuneri de coroane de flori la Monumentul celor 13 eroi francezi căzuți în luptele din noiembrie 1918 de la Giurgiu. Alături de oaspecții francezi, au depus coroane de flori reprezentanții autorităților locale giurgiuvene.
Ziua oficială s-a încheiat cu două vizite: la Muzeul Județean „Teohari Antonescu” și la Școala de Muzică și Arte Plastice „Victor Karpis” din municipiul nostru.