12 C
Giurgiu
duminică,26 ianuarie 2025
spot_img

GALERIE FOTO: 25 Octombrie – Ziua Armatei Române

La 25 octombrie, în fiecare an, este marcată Ziua Armatei Române. În 1944, la această dată, odată cu eliberarea oraşului Carei, se atingea obiectivul major al momentului întoarcerii armelor de la 23 august 1944, respectiv, acela al eliberării întregului teritoriu de sub ocupaţia germano-maghiară şi anularea consecinţelor dictatului de la Viena din 30 august 1940.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, situaţia României a fost deosebit de complexă, evoluţia ei fiind dependentă de raporturile dintre cele două mari puteri totalitare, Germania şi Uniunea Sovietică. În acest context, în vara anului 1940, integritatea teritorială a fost grav afectată, refacerea ei fiind principala misiune a forţelor militare româneşti. România a luptat de la 22 iunie 1941, alături de Germania, pentru ca, după 23 august 1944, să acţioneze în cadrul Naţiunilor Unite. Obiectivul în această etapă l-a constituit refacerea graniţei de vest, aşa cum o configuraseră hotărârile adoptate de Conferinţa de Pace de la Paris (1919-1920).

După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

Ziua Armatei Române a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959 şi este sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane din ţară, în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români şi în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în capitalele statelor unde ţara noastră are reprezentanţe permanente.

An de an, manifestări solemne sunt organizate în toate orașele României, în garnizoane, la Monumentele eroilor, precum şi la cimitire şi la monumente ale ostaşilor români din Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Federaţia Rusă, Polonia, Republica Moldova şi Ungaria.

Un astfel de ceremonial s-a desfășurat la Giurgiu, în Cimitirul Smârda, în sectorul dedicat eroilor neamului.

La eveniment au participat primarul municipiului, Adrian Anghelescu, cei doi viceprimari (Ionel Muscalu și Marian Damian), consilieri locali, președintele Consililului Județean, Dumitru Beianu, alături de vicepreședintele Cristian Anculescu, precum și reprezentanții Instituției Prefectului Județului Giurgiu.

După mesajul Ministrului Apărării Naționale, Angel Tilvăr, în care s-a subliniat rolul Armatei Române în teatrele de operații și în care au fost omagiați cei căzuți pe câmpurile de luptă, a urmat o scurtă slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți ai Protoeriei Giurgiu.

Mai apoi, cei prezenți au depus coroane de flori: Primăria Giurgiu, Consiliul Județean, Instituția Prefectului, Comandamentul Militar, reprezentanții structurilor MAI, ai cadrelor militare în rezervă și retragere, ai reprezentanților bulgari ai subofițerilor aflați în rezervă, ai Penitenciarului Giurgiu și, în afara ceremonialului militar, al reprezentanților PMP, USR și Forța Dreptei.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole