Pompierii giurgiuveni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local. Deși se spune că fulgerul nu lovește de două ori în același loc, iată că „practica” bate „teoria”. Astfel, în ultimele 24 de ore, pompierii giurgiuveni au intervenit la stingerea a două incendii de vegetație, ambele izbucnite în localitatea Budeni (comuna Călugăreni). În plus, au fost solicitați la acordarea asistenței medicale de către echipajele SMURD în nouă cazuri.
În urma celor două incendii de vegetație din Budeni, au ars, conform informațiilor furnizate de reprezentanții ISU Giurgiu, aproximativ 18 ha de vegetație uscată și stuf. La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Colibași, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă. Incendiile s-au produs în zone greu accesibile pentru echipajele de pompieri, iar aceștia nu au putut lichida focarele care se manifestau în zone mlăștinoase și au rămas să le supravegheze până în momentul în care s-au stins. Incendiile nu au pus în pericol gospodării sau alte bunuri.
Cauza probabilă de producere a acestora a focul în aer liber.
Informare preventivă a pompierilor giurgiuveni
Potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă.
Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, ISU Giurgiu face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor:
- condiţii meteorologice fără vânt;
- colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
- asigurarea mijloacelor şi a materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- interzicerea acoperirii focarelor cu pământ.
Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.