21.1 C
Giurgiu
vineri,13 septembrie 2024
spot_img

Europarlamentarul liberal giurgiuvean, Dan MOTREANU: „ Trei miliarde de puieți de arbori vor fi plantați în pădurile din Europa până în 2030!”

Recent, Comisia Europeană a lansat noua Strategie pentru păduri UE-2030, în cadrul căreia se angajează să protejeze cu strictețe pădurile primare și seculare, să refacă pădurile degradate și să asigure gestionarea lor durabilă. În cadrul acesteia, trei miliarde de puieți vor fi plantați în Europa până în 2030!

Referindu-se la acest aspect, europarlamentarul Dan Motreanu, liderul filialei județene a PNL Giurgiu, declara:

„Foarte important este că, pentru prima dată, vor fi elaborate scheme de plată destinate proprietarilor și administratorilor care mențin intacte părți ale pădurilor. Noua PAC (politica agricolă comună) va direcționa mai bine sprijinul pentru silvicultori pentru dezvoltarea durabilă a pădurilor. Dezvoltarea durabilă a pădurilor înseamnă o exploatare rațională a acestora respectând toate cele 3 funcții ale pădurii – ecologică, socială și economică, și urmărind principiile continuității, eficacității funcționale, conservării și ameliorării biodiversității”, a încheiat europarlamentarul giurgiuvean.

Strategia pentru păduri stabilește o viziune și acțiuni concrete pentru creșterea cantității și calității pădurilor din UE și pentru consolidarea protejării, refacerii și rezilienței lor. Acțiunile propuse vor mări sechestrarea carbonului prin îmbunătățirea absorbanților și a stocurilor, ceea ce va contribui la atenuarea schimbărilor climatice. Strategia se angajează să protejeze cu strictețe pădurile primare și seculare, să refacă pădurile degradate și să asigure gestionarea lor durabilă, într-un mod care să mențină serviciile ecosistemice vitale pe care le oferă pădurile și de care depinde societatea.

Strategia promovează practicile de gestionare a pădurilor cele mai prietenoase pentru climă și biodiversitate, reliefează necesitatea menținerii utilizării biomasei lemnoase în limite sustenabile și încurajează utilizarea eficientă a lemnului din punctul de vedere al resurselor, conform principiului utilizării în cascadă.

Conform Parlamentului European, contextul în care a apărut această strategie este cuprins, pe scurt, în câteva fraze importante:

„Pădurile sunt aliați esențiali în lupta împotriva schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității, grație funcției lor de absorbanți de carbon, precum și capacității de a reduce impactul schimbărilor climatice, de exemplu prin răcorirea orașelor, prin protejarea noastră împotriva inundațiilor puternice și prin reducerea impactului secetei. Pădurile sunt și ecosisteme valoroase, adăpostind o mare parte din biodiversitatea Europei. Serviciile ecosistemice ale acestora contribuie la sănătatea și la bunăstarea noastră prin reglarea apei, prin furnizarea de hrană, medicamente și materiale, prin reducerea și controlul riscurilor de dezastre, prin stabilizarea solurilor și controlul eroziunii, precum și prin purificarea aerului și a apei. Pădurile sunt locuri de recreere, relaxare și învățare, precum și parte din mijloacele de subzistență.”

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole