Așa cum se știe, la scurt timp după ce a fost aprobată, hotărârea de Consiliu Județean prin care se atribuiau fonduri de echilibrare către toate UAT-urile din județ, Instituția Prefectului a atacat acest document.
Mai exact, este vorba despre hotărârea nr.350 din 28 decembrie 2022 privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumei corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat pe anul 2023, reprezentând fond la dispoziția Consiliului Județean Giurgiu, precum și aprobarea repartizării pe unități administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată și din cotele din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale pentru anii 2024-2026.
Așa cum precizam, Instituția Prefectului, prin prefectul Florentina Stănculescu, a atacat acest document, punând, astfel, în imposibilitate 54 de UAT-uri din județ pentru a-și creiona un real buget de dezvoltare. Și, ca și cum nu era de ajuns, consilierul personal pe probleme economice și de buget al Florentinei Stănculescu, fostul președinte CJ, Vasile Mustățea, afirma, într-o conferință de presă susținută de cei doi la scurt timp după anunțul atacării în instanță a hotărârii nr. 350, că, în perioada în care el a ocupat funcția de președinte CJ, prefectul de atunci, Nina Crișu, îi atacase bugetul, și că totul s-ar fi terminat…prin luna septembrie! Afirmația venea cu dublu sens, cel principal fiind, de fapt, un mesaj „criptat” către primari, nespus pe șleau, dar cu subînțeles: „Nu vă așteptați să se rezolve prea curând și nu așteptați prea repede acești bani”. Un veritabil scenariu de groază…doar că, întrebat de reporterii noștri, președintele Consiliului Județean Giurgiu, Dumitru Beianu, a precizat:
„Nu cred! Noi încercăm să urgentăm, să demonstrăm că, spre deosebire de un an obișnuit, în acest an, când se urmăresc accesări de fonduri europene, orice zi poate să facă diferența între un proiect câștigat și unul ratat! În aceste condiții, sper să convingem instanța de categoria aceasta de argumente și, indiferent cum va decide în final, măcar termenele să fie foarte scurte, pentru a termina rapid să nu ajungem la vacanța judecătorească din vară.
Pe de altă parte, președintele Dumitru Beianu declara că, cel puțin pentru moment, nu este un termen stabilit, data de 25 februarie fiind termenul limită până la care se depune întâmpinarea din partea Consiliului Județean Giurgiu.
Dar, mai constata președintele CJ Giurgiu, se pare că atitudinea de „bețe în roate” din partea PSD este un atribut de la nivel central.
„Am avut ocazia de a discuta cu dl secretar Paul Stănescu (n.r. secretar general PSD) în prezența d-lui Bod (din partea PNL). Constat că avem aceeași abordare, de sus până jos.”
Și, din nou, Dumitru Beianu a mai explicat care a fost logica și modalitatea repartizării sumei amintite, cu speranța că liderii social-democrați vor înțelege acest aspect (primarii PSD se pare că au făcut-o, dându-i dreptate, tacit, lui Dumitru Beianu, și manifestându-și, în privat, nemulțumirea față de atitudinea și acțiunea prefectului Florentina Stănculescu):
„A fost vorba despre două alocări bugetare înainte de alocarea celor 38 de milioane pentru echilibrare. Este absolut de înțeles că și banii care vin din rezerva bugetară, și cei din această sursă, au aceeași destinație: de a rotunji partea de venituri și de a suplimenta cheltuielile necesare secțiunii de dezvoltare. Că scriem proiecte, investiții, e la latitudinea fiecărui primar. Ei insistă pe o abordare total ilogică, anume că banii din fondul de rezervă, tot bani publici, cu aceeași destinație de a ajuta comunle, să fie considerați separat, acolo primarii PSD luând mult mai mult – în unele situații chiar dublu sau triplu!! – iar banii care vin pentru echilibrarea bugetelor să fie împărțiți echitabil. NU SE POATE! Eu am considerat că, în mod normal, echitabil trebuie să rămână finalul! Totalul, după alocarea celor trei surse: prima, din fondul de rezervă, când PSD a luat cu circa 50.000 de lei, a doua, la care PSD a luat de două sau chiar de trei ori mai mult decât primarii PNL, și a treia, cei 6%, unde am alocat astfel încât, dacă se citește coloana finală, cea care, în opinia mea, este cea care contează, diferențele sunt extrem de mici.”, a încheiat președintele Consiliului Județean Giurgiu, Dumitru Beianu.