29.4 C
Giurgiu
sâmbătă,7 septembrie 2024
spot_img

Din disputele între Primărie și ANIF suferă peștii din Canalul Cama

De mai bine de un an de zile, lucrarea hidrotehnică din zona Canalului Cama – realizată pe fonduri europene, acum șapte ani, zace în uitare. Iar imaginea oferită este una dezolantă. Acolo unde, cu ani în urmă, iarna se organiza sărbătoarea de Bobotează, iar de primăvara până spre toamnă giurgiuvenii puteau să facă plimbări de agrement cu hidrobiciletele, sau cu barca cu vâsle, acum cresc mărăcini, iar pontonul este distrus. Clădirile ce trebuiau să fie – la un moment dat – niște locuri unde să se comercializeze răcoritoare, sunt, de asemenea, lăsate în uitare. Vina este împărțită între fosta conducere a Primăriei și ANIF Giurgiu.

Acest aspect a fost explicat, pe scurt, de către primarul Adrian Anghelescu, în cadrul recentei conferințe de presă.

„Nu vorbim numai de ponton, ci și de clădirile din zonă, construite de acum șapte ani de zile! Trebuie să găsim o soluție, să le reabilităm. Acea construcție hidrotehnică, nici acum nu s-a lămurit exact cine este, de fapt, proprietarul ei: ANIF sau noi. De la jumătatea mediană ar fi al nostru, e o întreagă încurcătură. Această construcție hidrotehnică a fost realizată cu bani din bugetul local. Datorită faptului că acele clădiri au fost construite din fonduri europene, au fost inundate, s-a luat decizia construirii unui baraj. Proiectul este foarte bun, de altfel, urmând să fie realizat în două faze. Dar nu s-a reușit decât construirea fazei 1, în faza a doua urmând să se realizeze un fel de ușă hidraulică, ce putea fi deschisă pentru trecerea navelor, dar și pentru aerisirea apei, creșterea nivelului pentru pompele de irigații. Din păcate, acest lucru nu s-a mai concretizat.  Am încercat să predau ministerului agriculturii acest baraj, dar nu au fost interesați de acest lucru, astfel încât voi fi nevoit să găsesc resursa financiară pentru realizarea etapei a doua”, spunea Adrian Anghelescu.

Mai mult, edilul municipiului spunea că, la nici o lună de la preluarea mandatului, în 2020, cei de la ANIF au venit și, sub pretextul că au obținut fonduri pentru repararea pompelor, au afirmat că au nevoie ca acel baraj să dispară, cumva, pentru a putea trece cu remorcherele pentru a tracta aceste pompe către societățile ce urmau să efectueze reparațiile, pentru ca, mai apoi, să fie tractate pe aliniamentele de irigații de-a lungul Dunării.

Incertitudinea acestui proiect punea în pericol proiectul de pe canalul Cama, pe zona mediană, care, tot în opinia primarului Anghelescu, era o fantasmagorie: terenuri de golf, alei pietonale, iar valoarea proiectului era de 5 milioane de euro.

„Nimeni nu a întrebat de ce renunțăm la acest proiect, de cinci milioane de euro. Ei bine, vă răspund acum: riscam să dăm banii înapoi, de cinci milioane de ori mai mult, să nu putem realiza. Am spus să ne oprim, să vedem ce facem cu proiectul, venim cu pădurea urbană de-a lungul canalului Cama, ca să completăm acest spațiu – ce va fi cel mai important spațiu de agrement din municipiu”, a mai spus primarul Anghelescu.

Termenul de finalizare era 2018, numai că nimeni nu s-a interesat de ce se întâmplă acolo. Mai mult, cei de la Garda de Mediu ar fi trebuit să se implice întrucâtva, pentru că situația în care se află acum – și în care s-a aflat, atâta timp – zona respectivă din punct de vedere al faunei și florei. Astfel, se poate vorbi, fără a face vreun exces, despre un potențial pericol de dispariție a unor specii de pești sau plante.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole