0.8 C
Giurgiu
sâmbătă,18 ianuarie 2025
spot_img

Deputatul PNL Giurgiu, Gabriela HORGA, participant la o importantă conferință susținută la Consiliul Uniunii Europene

După cum preciza deputatul liberal giurgiuvean, Gabriela Maria Horga, în această perioadă se desfășoară Conferința interparlamentară privind stabilitatea, coordonarea economică și guvernanța în Uniunea Europeană, eveniment organizat în contextul președinției cehe a Consiliului Uniunii Europene.

„În actualele circumstanțe geopolitice, anumite provocări emergente au fost agravate de agresiunea ilegală a Federației Ruse în Ucraina, astfel încât trebuie abordate cu atenție evoluțiile de natură economică.

A găsi soluțiile potrivite înseamnă să ne adaptăm unei realități care s-a schimbat și modifică planul inițial.

Ca membri ai Parlamentului, alături de reprezentanții ai statelor europene care participă la această conferință, parlamentari și europarlamentari, ne angajăm să găsim o abordare solidă construind soluții  comune pentru a face față provocărilor cu care ne confruntăm în acest moment”, preciza deputatul liberal giurgiuvean.

Totodată, Gabriela Horga mai menționa faptul căPreședinția Cehă oferă, cu această ocazie, posibilitatea de a fi discutate subiecte extrem de importante precum:

  • Mecanismul de redresare și reziliență – Planuri naționale de redresare și reziliență (starea actuală a implementării și noi provocări)

Planurile Naționale de Redresare și Reziliență (PNRR) oferă statelor membre, inclusiv României, oportunitatea de a implementa reformele esențiale în vederea sporirii rezilienței și asigurării unei redresări durabile. Suntem pregătiți să adăugăm la PNRR o secțiune dedicată energiei, complementară cu reformele și investițiile care se regăsesc deja în plan.

Costurile independenței energetice – finanțarea măsurilor energetice și climatice

Astfel, pentru România, securitatea energetică reprezintă un obiectiv strategic. România identifică nevoia de diversificare a surselor de aprovizionare cu energie, subliniind importanța Coridorului Vertical de Gaze (Grecia-Bulgaria-România), a Coridorului Transbalcanic (Turcia-Bulgaria-România-Ucraina-Republica Moldova) pentru creșterea fluxurilor în regiune.

Finanțarea măsurilor energetice și climatice va fi realizată, cu precădere, prin intermediul fondurilor disponibile în cadrul PNRR, Fondul pentru Modernizare, dar și din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.

  • Consolidarea rezistenței economice a Europei – pregătirea pentru crize viitoare

Mecanismul de redresare si reziliență are ca obiective principale atenuarea impactului economic și social al pandemiei de coronavirus și sporirea durabilității și a rezilienței economiilor și societăților europene la alte crize.

Fiind un instrument temporar de redresare, Mecanismul este structurat in jurul a șase axe principale:

 i) tranziția verde;

ii) transformarea digitală;

iii) coeziunea economică;

iv) productivitatea ii competitivitatea;

v) coeziunea socială și teritorială;

vi) reziliența sanitară, economică, socială și instituțională;

vii) politici pentru generația următoare.

„România a depus deja prima cerere de plată din Planul Național de Redresare și Reziliență, care a și fost aprobată de Comisia Europeană, în urma căreia țara noastră va primi 2,6 miliarde de euro.

Din această sumă, 1,8 miliarde euro sunt sub formă de granturi și 0,8 miliarde euro sub formă de împrumuturi”, a mai precizat deputatul PNL Giurgiu, Gabriela Horga.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole