Ziua Europei este sărbătorită în fiecare an la 9 mai.
„Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă”, era prima frază din ”Declarația Schuman”, lansată la 9 mai 1950.
La cinci ani după capitularea Germaniei naziste, Robert Schuman, ministrul de externe al Franței, propunea ca țările europene să își plaseze producția de cărbune și oțel sub controlul unei autorități comune, astfel încât un nou război să fie evitat. Ideea, gândită împreună cu Jean Monnet, avea să determine șase țări occidentale să formeze Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (1951) și Comunitatea Economică Europeană (1957).
Succesul acestui proiect a atras și alte țări, astfel încât Uniunea Europeană, cum se numește din 1993, are astăzi 27 de state.
România s-a alăturat Uniunii Europene în 2007. Avem parte de democrație, de pace iar nivelul de trai a crescut. Credeam că, odată obținute, nu ni le mai ia nimeni. Războiul declanșat de Rusia în Ucraina ne-a demonstrat că sunt valori care trebuie apărate în permanență.
În timp ce Europa civilizată aniversează 72 de ani de la un moment care a contribuit la pacea pe acest continent, conducerea Rusiei a ales să se laude cu atacarea unei țări vecine. Să nu ne facem iluzii. Indiferent de ceea ce spun liderii de la Kremlin, Rusia a început acest război pentru că ucrainenii au ales democrația și libertatea.
Ziua Europei devine un moment şi mai important pentru a reafirma ataşamentul faţă de pace şi de a susţine libertatea și democraţia.