Ultimele 24 de ore au însemnat intervenții ale pompierilor giurgiuveni mai ales la incendii produse de defecțiuni ale coșurilor de fum.
Două asemenea intervenții au avut loc pe timpul nopții de duminică spre luni (12/13 februarie), în localitățile Vieru și Plopșoru.
Conform unei informări ISU Giurgiu, în acest interval de timp, salvatorii giurgiuveni au intervenit la două cazuri importante:
- Vieru: incendiul a fost sesizat în noaptea de vineri spre sămbătă. La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. Aceștia au constatat faptul că ardea funinginea din interiorul coșului de fum și materialele combustibile de lângă acesta. Pompierii au acționat pentru decopertarea acoperișului, pe o suprafață de aproximativ 30 mp și lichidarea incendiului, în podul casei.
- Plopșoru: incendiul a fost sesizat sămbătă, în jurul prânzului. La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Aceștia au constatat faptul că ardea funinginea din interiorul burlanului de evacuare a fumului. Pompierii l-au curățat și au verificat centrala termică pe lemne, fără alte probleme.
Cel mai probabil evenimentele s-au produs din cauza coșului de fum sau a burlanului necurățat de funingine.
Un nou incident s-a petrecut cu puțin timp în urmă, chiar în municipiu, unde casa unei familii a fost în pericol în urma unui incendiu izbucnit, astăzi, cel mai probabil din cauza sistemului de încălzire și a coșului de evacuare a fumului amplasat necorespunzător. Evenimentul s-a produs în jurul prânzului, pe șoseaua Bălănoaiei.



La caz s-au deplasat echipaje din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta la nivelul acoperișului unei bucătării și în podul casei, pe o suprafață de aproximativ 20 mp.
Din fericire incendiul a fost observat la timp, iar pompierii au reușit să salveze locuința.
Pentru înlăturarea pericolului de incendiu ce poate apărea pe timpul exploatării coşurilor și a burlanelor de evacuare a fumului, trebuie adoptate următoarele măsuri:
- verificarea coşurilor / burlanelor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);
- păstrarea distanţei dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului;
- îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, lăsându-se un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;
- tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);
- curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.