Unitatea Administrativ Teritorială Județul Giurgiu, în calitate de beneficiar lider, în parteneriat cu: Crucea Roşie Română filiala Giurgiu, Crucea Roşie Bulgară, Universitatea din Ruse “Angel Kancev” şi Clusterul de business si inovatie din Ruse- partener inactiv, implementează proiectul „Partnerships for Overcoming the Disasters for a safe region” („Parteneriate pentru prevenirea dezastrelor pentru o regiune sigură”), acronim POD, cod e-MS: ROBG-427.
Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională în cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria 2014 -2020, Axa prioritară 3: „O regiune sigură”, Obiectivul specific 3.1: „Îmbunătăţirea managementului riscului comun in regiunea transfrontaieră”.
Obiectivul general al proiectului este creșterea capacității reactive și preventive în caz de incendii forestiere sau inundații în zona de cooperare transfrontalieră Giurgiu – Ruse, precum și îmbunătățirea cooperării și comunicării între organizațiile guvernamentale și neguvernamentale din România și Bulgaria în domeniul situațiilor de urgență.
Perioada de implemntare a proiectului este: 26.05.2020 – 25.05.2023.
Proiectul a dezvoltat un mecanism comun de intervenție în incendiile forestiere din regiunea transfrontalieră Giurgiu-Ruse, vizând structurile de specialitate ale celor două țări, respectiv Comitetele de Urgență din Giurgiu și Ruse.
În cadrul proiectului au fost achizitionate de catre Consiliul Judetean Giurgiu, pentru ISU Giurgiu echipamente de aprox. 500.000 Euro, dupa cum urmeaza:
- Cameră cu braț telescopic pentru căutare/salvare- 1 bucată
- Autospecială 20 t pentru transport apă dotată cu pompă-2 bucăți
- Aparat protecție respiratorie, termoviziune integrată în mască- 2 bucăți
Crucea Roșie Filiala Giurgiu și Crucea Roșie Bulgară au o lungă istorie de colaborare și exerciții comune. Proiectul POD a oferit oportunitatea de a crea un parteneriat solid și o strategie comună de intervenție după dezastre pentru salvarea populației și asigurarea nevoilor vitale.
Cele doua institutii au desfasurat mai multe instruiri comune si au achizitionat echipamente si dotari specifice pentru interventie si salvare in caz de dezastre naturale.
În cadrul Universității din Ruse „Angel Kancev” a fost creat un laborator modern, care va putea transpune în hărțil GIS inventarul zonelor care pot fi afectate de incendii forestiere, pot fi elaborate scenarii de răspândire a eventualelor incendii. În același timp, hărțile GIS și scenariile de propagare a incendiilor permit estimarea zonelor afectate de incendii.
Proiectul POD și-a atins scopul si anume de a construi un pod uman peste Dunăre, care să reunească oameni și instituții, administrații publice și societatea civilă, învățământ superior și pompieri, într-o cooperare și combinare de competențe care să pregătească regiune pentru posibile evenimente- dezastre, care par să se diversifice din ce în ce mai mult odată cu trecerea tipului.