Sute de tone de deșeuri, fotografiate de rău-voitori și publicate, mai apoi, pe facebook, aproape că au acaparat platformele de gunoi din municipiu. De joi, 20 aprilie, serviciul de ridicare, transport și depozitare al deșeurilor din municipiu a fost sistat, din cauza datoriilor acumulate de municipalitate către operatorul ROSAL, care, la rândul său, acumulase datorii la ECO SUD, firma care administrează Groapa de gunoi de la Frătești.
Cum spuneam, sutele de tone de deșeuri amenințau să îngroape, la propriu, municipiul într-o mare de infecție. Răzbunare? Rea-voință? Nimeni nu are un răspuns concret. Însă cert este faptul că, aflată în aproape imposibilitate de plată, municipalitatea tot a făcut eforturi ca, cel puțin până acum, să nu se ajungă la această stare de fapt.
Dar istoria este alta. Cu doar câteva luni în urmă, mai exact în luna martie, Consiliul Județean Giurgiu aproba, prin hotărâre de consiliu, repartizarea bugetelor pe unităţi administrativ – teritoriale a sumelor corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat. Imediat, Instituția Prefectului Județului Giurgiu, prin prefectul Florentina Stănculescu, ataca în instanță această hotărâre, motivațiile fiind legate de „oportunitate”, și nu de „legalitate”, după cum chiar Florentina Stănculescu arăta în întâmpinare. De altfel, această acțiune fusese anunțată, pe un grup de watts-up, de liderul PSD Giurgiu, Marian Mina, susținător al prefectului Florentina Stănculescu. În cadrul respectivei repartizări, municipiului Giurgiu îi era repartizată suma de 5 milioane de lei (50 de miliarde lei vechi), o sumă suficientă pentru acoperirea unor arierate, în special cele către operatorul de salubritate, datorii moștenite din mandatul anterior. Dar acțiunea în instanță nu a făcut altceva decât să blocheze și să pună în imposibilitate de a se achita de unele datorii atât Primăria Giurgiu, cât și alte UAT-uri din județ. Mai exact, toate cele 54 de unități administrativ-teritoriale. E drept, după aproape o lună și jumătate de așteptare și de emoții, Consiliul Județean Giurgiu a obținut o primă victorie în instanță, putându-se, astfel, teoretic, debloca situația. Doar că hotărârea instanței nu a fost ÎNCĂ publicată…
La insistențele președintelui PNL Giurgiu, Dan Motreanu, ale parlamentarilor PNL Giurgiu, deputații Gabriela Horga și Alexandru Andrei, precum și senatorul Toma Petcu, dar și ale primarului Municipiului Giurgiu, după zile și ore nesfârșite de negocieri, cei de la ECO SUD au fost totuși înduplecați ca, măcar pentru cele două zile (cât mai durează evenimentul legat de Zilele Municipiului Giurgiu) să fie deschise porțile Depozitului de deșeuri de la Frătești. Oricum, președintele Dan Motreanu a precizat că se încearcă, totuși, deblocarea totală a situației, dar nu depinde decât de gradul de înțelegere a celor de la ECO SUD.
Așadar, dacă este să stăm strâmb și să judecăm drept, situația în care se află, acum, municipiul Giurgiu, este urmare a unei acțiuni politice, puse la cale și comandate de către PSD Giurgiu, prin „unealta” pe care o are la nivel de reprezentant al Guvernului în teritoriu, prefectul județului. Păcat că din toate aceste orgolii suferă cetățenii de rând, oamenii de afaceri (micii sau mai marii investitori), nevoiți ca, în aceste zile, să suporte maldărele de gunoi, „plăcerea” adversarilor politici ai liberalilor și ai primarului Anghelescu, ce și-au frecat mâinile de bucurie și nu au întârziat să arate „lumii” ce ineficientă este conducerea liberală pentru municipiu și chiar pentru județul Giurgiu…