Tot mai des apar „noutăți” în ceea ce îl privește pe unul dintre consilierii Prefectului Județului Giurgiu, Florentina Stănculescu. Este vorba despre Cătălin Marius Șerban Lupu, fost director al DGASPC Giurgiu, fost director al OSPA Giurgiu, și (fost) posesor al unei condamnări de trei ani cu suspendare condiţionată de interzicerea unor drepturi pe o perioadă de 5 ani. Concret, timp de cinci ani, Cătălin Marius Șerban Lupu NU AVEA VOIE să mai dețină vreo funcție de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracţiunii!
Numai că, ce să vezi! MINUNE! În dreptul numelui acestuia apare o nouă „vrajă”: în anul de grație 2015, adică în plină perioadă de interdicții (ce decurgea de la data sentinței, 10 februarie 2010), onorabilul domn Lupu se înscrie, cu tupeu, la concursul pentru funcția de director al Oficiului de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA) Giurgiu.
Istorie…pe scurt!
La data de 10.03.2015, Direcția pentru Agricultură Județeană Giurgiu, în subordinea căreia se află OSPA, organiza concurs pentru funcția de director al Oficiului. O zi mai târziu, prin decizia nr. 7 din 11 martie 2015, Lupu Șerban Cătălin Marius era numit director al OSPA. Mai mult, la concursul amintit s-a înscris un singur candidat! Despre acest aspect, ce să mai comentăm, detaliul este suficient! Ați ghicit, candidatul era cel care avea interdicție de a deține funcții de natura celei pe care a avut-o și de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii. Despre condamnarea lui Lupu Șerban Cătălin Marius am mai scris, cu ceva timp în urmă, articolul putând fi citit aici.
Deci, să revenim! La dosarul de concurs, la data înregistrării acestuia, Cătălin Lupu nu avea depus cazierul judiciar, întrucât „acesta a motivat că are înscrise anumite mențiuni și nu i se poate elibera repede, astfel acesta a dat la acel moment o declarație olografă prin care menționa acest aspect și se obliga să-l depună ulterior”.
Trei luni mai târziu, în urma unei sesizări transmise către Ministerul Agriculturii, o comisie de control s-a deplasat la DAJ Giurgiu, unde s-a solicitat o copie a dosarului de concurs al lui Lupu Șerban Marius Cătălin. În 24 septembrie 2015, comisia emite nota de control numărul 257103, prin care se constata faptul că „la dosarul de concurs respectiv nu se află cazierul judiciar sau declarația pe propria răspundere a d-lui Lupu Șerban Marius Cătălin că nu are antecedente penale”. Mai mult, comisia de control a constatat faptul că fusese emis un cazier judiciar, datat după susținerea concursului. Or, în legislația în vigoare, se precizează, clar: „candidatul are obligația de a completa dosarul de concurs cu originalul cazierului judiciar, cel mai târziu până la data desfășurării primei probe a concursului”.
Pentru că a „omis” să aducă, totuși, cazierul judiciar (invocând durata mare până la eliberarea acestui document, în condițiile în care oricine știe că acest document se eliberează în maxim 48 de ore – la vremea respectivă), concursul prin care Lupu a fost director timp de trei luni a fost anulat, deci și numirea sa pe funcție a fost, de asemenea, anulată.
Cât despre faptul că a mințit într-o declarație oficială, depusă la un dosar de concurs, nu mai miră pe nimeni. Mai mult, a „omis” să țină cont de o prevedere a sentinței judecătorești, „vrăjind”, probabil, comisia care l-a examinat. Cert este că pentru Lupu Șerban Cătălin Marius o decizie a instanței a valorat nici cât negru sub unghie, considerându-se, prin atitudinea pe care a afișat-o (și încercând, din răsputeri, să își șteargă urmele și trecutul) mai presus de oricine. Doar că o zicală un pic întoarsă de români spune că, uneori, lupul este mâncat de oaie! Și asta se întâmplă atunci când lupul o face…de oaie!