Aurel Enache, primarul liberal din comuna giurgiuveană Comana, este primul care a anunțat luni,30 noiembrie, într-o conferință că se transferă la PSD, partidul din care făcuse parte înainte de a fi racolat de liberali. Numai că, deși și-a anunțat această trecere, nu o poate face, pentru că își va pierde mandatul, având doar un an de când a fost reales edil al comunei. De remarcat că în luna august, Comana a primit vizita președintelui Klaus Iohannis, care a făcut o plimbare în parcul natural din localitate.
Deși declarase în conferință de presă că este nemulțumit de liberalii giurgiuveni, alături de care și-a câștigat al patrulea mandat, Enache are colți împotriva multor cetățeni. Încă de la primii ani ai săi de primărie găsea orice motiv de „răzbunare”, culminând acum un an cu scoaterea de pe ulițele satului Vlad Țepeș a băncilor de la porțile oamenilor și cu întreruperea iluminatului public în sat. Le-am luat becul și banca de la poartă pentru că au mers în fiecare zi, în campanie, din partea unui independent și au spus că nu am făcut nimic, susținea Enache, demonstrându-și, de fapt, caracterul și lipsa de management în cheltuirea banului public. Mai mult, același Enache se plângea că sumele primite la buget de la Consiliul Județean sunt mult prea mici pentru nevoile comunei. Păi cum să îi ajungă, când îi cheltuie pe lucrări și acțiuni inutile?
Acum, Enache se leapădă cât poate de tare de liberalii pentru care acum un an de zile își declara dragostea eternă. Asta după ce se iubise, de pe la începutul anilor 2000, pe rând, cu PD-L, PNL, PSD…Iubitor tare, primarul din Comana!
Mai mult, Aurel Enache era atât de liberal, încât, în 2007, primea din partea lui Vasile Blaga o diplomă de merit pentru organizația PDL pe care o conducea, pentru rezultatele foarte bune obținute la alegerile europarlamentare ale acelui an.
Un an mai târziu, Enache își câștiga primul mandat pe listele PDL. A stat doar patru ani aproape alături de partidul care îl propulsase în politica giurgiuveană, pentru că, înainte de alegerile locale din 2012, trecea, fără prea multe regrete, în barca liberalilor.
“Mi-am dat demisia din funcția de prim vicepreședinte al PDL Giurgiu și am semnat azi dimineață (n.r. – 23 aprilie 2012) pentru PNL.
Ceea ce se întâmplă acum în PDL Giurgiu nu este o pierdere pentru Marin Anton sau pentru vreunul dintre primari, toți avrem de pierdut, ca și clasa politică…”, susținea, la vremea respectivă, Aurel Enache.
Iar dragostea pentru PNL a durat, ca și în cazul PD-L, până la turul următor al alegerilor. Sub auspiciile Ordonanței 55 (a lui Liviu Dragnea, ce permitea primarilor să își schimbe opțiunea politică înainte de terminarea mandatului, fără a-și pierde funcția) și – se spunea la vremea respectivă – amăgit cu sume pentru dezvoltare sau sub presiunea șantajului, Aurel Enache își descoperă o nouă dragoste: PSD! Pe care îl iubește tot patru ani, până la alegerile din 2020, când o cotește, din nou, către dreapta politică! Adică revine, cumva, la o dragoste anterioară: la PNL. Candidează, câștigă și…după un an de la „căsătorie”, lovitură! Încearcă să „divorțeze”, asta pentru că fosta sa iubire, PSD, începuse să îi dea târcoale, să îi facă curte și să îi promită marea cu sarea. Doar, doar și-o pune iar pirostriile cu ei, cu social-democrații. Mai mult, l-au scos și în față, în conferință de presă, doar-doar s-o supăra conducerea PNL și va rupe relația.
Că doar liberalii sunt, nu-i așa, niște satrapi care îi umilesc pe bieții primari (ca și Enache, și ceilalți care au „revenit” la iubirea față de PSD Giurgiu sunt „plimbăreți” profesioniști, fiecare având cel puțin o altă formațiune politică sub culorile căreia a câștigat și trecând, fiecare, cel puțin o dată pe la sediul PSD Giurgiu după Ordonanța 55) sau îi păcălesc. Păi nu același lucru îl spuneau și când s-au lepădat de PD-L, PSD, PNL în trecut? De fiecare dată, altcineva era de vină pentru neputința de a face administrație, pentru lipsa unora de empatie față de cetățenii comunei… De fiecare dată, partidul sub culorile căruia au câștigat alegerile, și la care, într-o conjunctură sau alta, reveneau, cu capul plecat și căciula în mână, cerând iertare și promițând că nu or să mai facă…Dar cum li s-a făcut o promisiune (fără să socotească dacă este realizabilă), și-au uitat jurământul și, sub acoperirea „fac ce e mai bine pentru comunitatea mea”, trec, fără scrupule, la „ceilalți”. Și Iuda și-a vândut sufletul pentru 30 de arginți, dar în unele cazuri din politica românească (și, în special, giurgiuveană), prețul vânzării este diferit! Pentru fiecare, rămâne să se constate în timp!
Dar un lucru este cert: oamenii (atât cei din Comana, cât și din celelalte comune ale căror primari s-au „lepădat” de PNL) s-au săturat de atâta traseism, de minciuni și de interese proprii în detrimentul intereselor comunei. În aceste condiții, ar putea exista surprize ca la alegerile anticipate (în localitățile unde primarii își vor pierde mandatul ca urmare a „plimbării” între partide), câștigător să fie desemnat un tânăr, mai pregătit pentru ceea ce înseamnă administrația publică modernă, dedicat intereselor comunității și nu intereselor personale. Avem destule exemple în județ în care oameni tineri, cu putere de muncă, într-un an de la preluarea mandatului au făcut minuni, comparativ cu vechii edili…!