Cu acest prilej, Instituţia Prefectului Judeţul Giurgiu promovează pe site-ul propriu elemente vizuale (banner și logo) pentru „Campania celor 16 zile de activism”, derulată de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați.
Aceste elemente vizuale vor rămâne active pe site-ul instituţiei pe toată perioada campaniei (25 noiembrie – 10 decembrie).
Violența împotriva femeilor este recunoscută ca fiind una dintre cele mai serioase și stringente probleme ale tuturor timpurilor, reprezentând, totodată, una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului.
Din păcate, în pofida eforturilor constante depuse la nivelul comunității internaționale, acest fenomen continuă să fie foarte răspândit în întreaga lume, necesitând, mai mult ca oricând, pentru diminuarea consecinţelor dezastruoase, atât o abordare interinstituțională fermă, cât și implicarea activă a comunității și a societății civile.
La rândul lor, reprezentanții Consiliului Județean Giurgiu au transmis un comunicat, către presa locală:
„Violența împotriva femeilor este recunoscută ca fiind una dintre cele mai serioase și urgente probleme ale tuturor timpurilor.
Consiliul Județean Giurgiu vine în sprijiul victimelor violenței domestice prin înființarea Compartimentului de Coordonare a Echipei Mobile pentru Intervenții de Urgență în cazurile de violență domestică.
Cu prilejul Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, Consiliul Judeșean Giurgiu și Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu reiterează angajamentul său ferm față de promovarea și protejarea drepturilor femeilor, precum și de continuare a luptei de eradicare a oricărei forme de violență domestică, susținând campaniile de informare, educare și conștientizare a cetățenilor vis-a-vis de violența domestică.
Consiliul Județean dorește să fie un partener de încredere al tuturor celor care promovează toleranță zero și care luptă pentru prevenirea și combaterea, prin orice mijloace, a actelor de violență împotriva femeilor.
Acest lucru este cu atât mai important cu cât criza sanitară, pe care o traversăm și care, prin restricțiile impuse de pandemia COVID-19, a dus la o creștere semnificativă a numărului de cazuri de violență domestică în toată lumea.
Potrivit Inspectoratului Județean de Poliție GIURGIU, pe raza Județul Giurgiu, în primele 10 luni ale anului 2021, au fost înregistrate 1325 de cazuri de violență domestică (dintre care 212 mediu urban și 1113 mediu rural), au fost solicitate 117 ordine de protecție, din care 30 ordine au fost încălcate și 94 de ordine protecție provizorie, din care au fost încălcate 8.
Violența împotriva femeilor reprezintă una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului, dar care, în pofida eforturilor la nivelul comunității internaționale, continuă să fie foarte răspândită în întreaga lume.
Violența domestică este un fenomen care necesită atât o abordare interinstituțională, dar și implicarea comunității și a societății civile. De asemenea, combaterea violenței împotriva femeilor este o condiție necesară pentru atingerea obiectivelor Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și a Declarației de la Beijing, în ceea ce privește recunoașterea egalității de gen și a emancipării femeilor.
Obiectivele României în domeniu s-au concretizat inclusiv prin ratificarea de către țara noastră a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeii și a violenței domestice din anul 2016, precum și prin implementarea prevederilor Convenției în legislația națională.
Prin Rezoluția nr. A/RES/54/134, la 17 decembrie 1999, Adunarea Generală a ONU a stabilit ca data de 25 Noiembrie să fie desemnată Ziua internațională pentru eliminarea violenței asupra femeilor. Astfel, Adunarea Generală a ONU invită guvernele, agențiile ONU, organizațiile internaționale și neguvernamentale să organizeze evenimente în această zi pentru a atrage atenția publicului asupra problemei violenței împotriva femeilor.
Menționăm că începând cu anul 1991, a fost lansată Campania Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor, care marchează seria celor 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor și care se derulează, în fiecare an, în perioada 25 noiembrie (Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor) – 10 decembrie (Ziua Internațională a Drepturilor Omului – adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului).
[Dacă eşti victima violenței domestice, cunoști o persoană abuzată sau ești martorul unei astfel de situații, apelează 112 sau linia telefonică gratuită cu nr unic 0800.500.333 pusă la dispoziție de ANES, destinată victimelor violenței domestice, disponibilă la nivel național 24h/24h, 7 zile/7 zile, pentru a-ți cunoaște drepturile și pentru a primi îndrumare și sprijin.]