An de an, deși cu un fast mai mic decât al orașelor mari, la Giurgiu se sărbătorește Ziua Națională a României. Cu ceremonial religios, depuneri de coroane, și, desigur…PARADA MILITARĂ (atât cât ne-a mai rămas, după rigorile intrării în NATO). Copii, părinți și bunici au fost alături de oficialități, martorii aniversării a 105 ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, atunci când România a devenit ceea ce este astăzi: un stat suveran, unit, cu pretenții europene, chiar dacă vicisitudinile vremilor au făcut ca, uneori, aceste deziderate să fie anulate. Am demonstrat, ca români, că știm să ne iubim țara, indiferent de piedici, indiferent de locul în care ne aflăm.
Manifestările zilei au debutat cu un ceremonial religios, la Biserica Eroilor, ceremonial susținut de un sobor de preoți din cadrul Protoeriei Giurgiu.
A urmat ceremonialul depunerii coroanelor de flori: Primăria și Consiliul Local Giurgiu, împreună cu reprezentanții Primăriei Ruse, Consiliul Județean Giurgiu, Prefectura, reprezentanții structurilor MAI, ai Penitenciarului de Maximă Siguranță Giurgiu, ai formațiunilor politice din județ: PNL, PSD, PMP, USR, Forța Dreptei, AUR, Alianța pentru Unitatea Rromilor, PNȚ-cd, sau ale unor asociații: Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere Giurgiu – alături de colegii din Ruse, precum și ai Asociației „22 Decembrie” Giurgiu, acestea din urmă depunând coroane în afara ceremonialului militar oficial.
A urmat, conform tradiției, parada militară…dar nu înainte ca giurgiuvenii (câteva sute), să se bucure de surpriza pregătită de primarul Adrian Anghelescu: vocea minunată a Ozanei Barabancea, prezentă pentru a doua oară la Giurgiu. Aceasta a interpretat două melodii minunate, din repertoriul propriu, dar nu înaintea Imnului Național.
Prin fața celor prezenți au trecut, apoi, detașamente ale Inspectoratului de Jandarmi al Județului Giurgiu, ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Giurgiu, ale Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu, precum și dotările acestora, totul încheindu-se cu defilarea drapelului imens, purtat de elevi și cadre didactice de la școlile și liceele din municipiu.